Aanmelden

Van werkdruk naar werkplezier

De grafimediabranche is door de sterke technologische ontwikkelingen in een razend tempo veranderd. De meeste bedrijven werken tegenwoordig in een hightech omgeving met geavanceerde apparatuur terwijl zich door de digitalisering en de opkomst van internet nieuwe markten hebben aangediend.

Bij die veranderingen wordt steeds een beroep gedaan op het werkvermogen en de flexibiliteit van de medewerkers. Veel grafische medewerkers doen hun werk nog steeds met plezier maar toch hebben de ontwikkelingen ook negatieve gevolgen. Dat kan leiden tot werkdruk en stress, binnen de grafimedia een belangrijke reden voor ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid. Die hoge werkdruk is hinderlijk maar vaak ook schadelijk voor betrokkenen. Bovendien kost het de bedrijven veel geld als medewerkers door ziekte uitvallen. Werkgever én werknemer hebben dan ook een gezamenlijk belang om te zorgen voor een prettig werkklimaat en het voorkomen en beperken van stressfactoren.

Deze tekst is een samenvatting van de Themabrochure Van werkdruk naar werkplezier. Voor meer uitleg en informatie over alle genoemde onderwerpen verwijzen we naar de brochure zelf. 


Inhoudsopgave


Inleiding

Werkstress: taboe op de werkvloer

De kern over werkdruk

Wat zegt de Arbowet over werkdruk?

Omvang en oorzaken van werkdruk en stress

Gevolgen van werkdruk en stress

De andere kant van de medaille: werkplezier

Oplossingen voor werkdruk en stress

Stappenplan

Hoe nu verder? Van werkdruk naar werkplezier natuurlijk!