Thema 2: Fysieke belasting

arbocatalogus fysieke belasting | oplossingen: technische maatregelen

Toepassen van ergonomische hulpmiddelen 

Type oplossing: technische maatregel

Plaats in TOP-strategie: stap 3 - risico reduceren persoonlijk 

Beschrijving maatregel

Het inzetten van ergonomische middelen om beeldschermwerk uit te voeren en de belasting te verminderen.

De volgende hulpmiddelen kunnen toegepast worden:

  • Ergonomisch toetsenbord – gebruik van een ergonomisch toetsenbord kan een natuurlijke houding van arm en pols stimuleren. Het toetsenbord heeft een kleinere afstand tussen de toetsen waardoor men minder hoeft te strekken. Aan een ergonomisch toetsenbord kunnen ergonomische nadelen zitten. Op indicatie kan dit een goede oplossingen zijn.
  • Concepthouders/documenthouders – door het gebruik van de juiste concepthouder met eventueel de juiste beeldscherm- of flatscreenverhoger worden belastende bewegingen, draaiingen en buiging van de halswervelkolom voorkomen.
  • Zit-stabureau in combinatie met een op de persoon afgestemde bureaustoel – Zorg bij beeldschermwerk dat langer duurt dan 2 uur per dag voor een zit-sta bureau in combinatie met een op de persoon afgestemde bureaustoel met bewegingsmechanisme (conform NPR 1813:2016 nl). Bij een zit-stabureau kun je als werknemer elk moment kiezen of je je werktafel in de sta-stand wilt hebben, of in de zitstand. De wisseling in werkhouding zorgt voor minder fysieke belasting. Op die manier blijft het lichaam in beweging en kan langdurig zitten worden voorkomen.
  • De bureaufiets – Fietsen tijdens het werk achter je bureau. In combinatie met een zit-sta bureau kun je staand en zittend werken afwisselen met fietsen. Het gaat natuurlijk niet om een echte fiets, maar om een soort fiets zoals je die van de sportschool gewend bent. De bureaufiets heeft positieve effecten op de gezondheid en prestaties.
  • Alternatieven voor een bureaustoel – er zijn alternatieven voor de traditionele bureaustoel die voor sommige werknemers goed kunnen werken. Denk hierbij aan:
    • Zitbal of balansbal – deze stimuleert een actieve zithouding, wat kan helpen om de kernspieren te versterken en de houding te verbeteren.
    • Kniestoel – dit is een stoel waarbij je een knielende houding aanneemt. Dit kan helpen bij het verbeteren van je houding door de wervelkolom op een natuurlijke manier uit te lijnen.
    • Zadelstoel – deze stoel heeft een zadelachtige zit en stimuleert een rechte en gezonde rugpositie.
    • Ergonomische kruk – deze krukken moedigen een actieve zithouding aan en zijn handig voor wie regelmatig van positie wil wisselen.
    • Schommelstoel of bewegingsstoel – deze stoelen bieden bewegingsvrijheid, wat kan helpen om stijfheid te verminderen en de bloedcirculatie te bevorderen.

Aan de bovengenoemde alternatieven kunnen ergonomische nadelen zitten. Het zijn daarom mogelijke oplossing in specifieke situaties voor taken van beperkte duur. Of ze toegepast kunnen worden moet uit de beoordeling en evaluatie van de werkgever blijken.

  • Geluiddempende koptelefoons of oordopjes – Het gebruik van een geluiddempende koptelefoon kan een aanzienlijk verschil maken voor mensen die veel tijd besteden aan beeldschermwerk, vooral in lawaaierige of drukke omgevingen. Hierbij kan eventueel gekozen worden voor een koptelefoon met Actieve Noise Canceling (ANC). ANC-koptelefoons gebruiken microfoons om omgevingsgeluid te detecteren. Vervolgens creëren ze een tegengeluid (antigeluid) dat de geluidsgolven van het omgevingsgeluid neutraliseert of annuleert. Deze koptelefoons passen zich voortdurend aan de veranderende externe geluiden aan, wat zorgt voor een effectieve vermindering van achtergrondgeluid.