Thema 3: Machineveiligheid

arbocatalogus machine veiligheid

4. Oplossingen

4.1         Oplossingen voor machineveiligheid

Hieronder staan oplossingen die je binnen je bedrijf moet toepassen om machineveiligheid te verbeteren. De oplossingen zijn van links naar rechts uitgewerkt volgens de arbeidshygiënische strategie. Per machine ga je kijken welke maatregelen je kunt toepassen, dit kan ook een combinatie van meerdere maatregelen zijn.

 

 

In bijlage A worden de genoemde oplossingen nader toegelicht.

 

 

4.2         Algemene uitgangspunten


Werkgevers moeten zorgen voor veilige en gezonde arbeidsomstandigheden van werknemers. De Arbowet noemt enkele algemene uitgangspunten die van belang zijn bij het voorkomen van arborisico’s en het treffen van maatregelen.

Houd rekening met bijzondere categorieën werknemers

De belastbaarheid van bijzondere groepen werknemers kan (tijdelijk) lager zijn. Dat vergt aanvullende maatregelen. Ook kan op de doelgroep afgestemde, aanvullende of aangepaste voorlichting en instructie nodig zijn. Informatie over de maatregelen die genomen dienen te worden voor bijzondere groepen is opgenomen in de Arbo-informatiebrochure ‘Bijzondere groepen’.

Bijzondere groepen zijn o.a.:

  • Jongeren onder 18 jaar (jeugdigen) - Werknemers jonger dan 18 jaar verdienen speciale aandacht. Denk aan extra voorlichting en instructie en voldoende deskundig toezicht. Ze lopen namelijk een groter risico op een arbeidsongeval omdat ze geestelijk en fysiek nog in ontwikkeling zijn en weinig werkervaring hebben.
  • Oproep- en uitzendkrachten;
  • Werknemers met beperkingen;
  • Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven;
  • Werknemers die de Nederlandse taal onvoldoende beheersen.
  • Ouderen

 

De verplichte risico-inventarisatie en -evaluatie dient de risico’s voor deze bijzondere categorieën werknemers te beschrijven. Zie voor een aanpak per doelgroep het Arboportaal van Ministerie SZW:

https://www.arboportaal.nl/onderwerpen/themas/rechten-plichten-werkenden

 

Geef voorlichting en instructie

Om uw werknemers veilig met machines te laten werken, moeten zij zich bewust zijn van de gevaren waaraan zij blootgesteld worden en weten hoe zij de risico’s moeten beheersen. Dit wordt bereikt door het geven van voorlichting en instructie. Goede voorlichting en instructies over de omgang met machines en het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen zijn een verplicht onderdeel van verantwoord omgaan met machines.

De voorlichting dient maatwerk te zijn en kan bijvoorbeeld via training, instructie, of met behulp van voorlichtingsmateriaal.

Een extra hulpmiddel voor voorlichting en instructie aan medewerkers is een machine-instructiekaart is, zie hiervoor bijlage A.11.

Keuring en onderhoud

In het Arbobesluit wordt beschreven dat machines geen gevaar mogen opleveren voor de werknemers/gebruikers en gekeurd en onderhouden moeten worden. Machines dienen onderhouden te worden volgens de onderhoudsvoorschriften in de originele gebruiksaanwijzing van de fabrikant. Zorg ervoor dat in het bedrijf een systematiek aanwezig is voor het borgen van deze keuring en onderhoud van machines.