Thema 1: Minder Werkstress Meer werkplezier
> Arbocatalogus Minder Werkstress Meer Werkplezier
Meer werkplezier!
Bij het bespreken van werkdruk en werkstress moeten we zeker aandacht besteden aan werkplezier. Dit arbocatalogusthema heet niet voor niets ‘Minder werkstress, meer werkplezier’. Plezier hebben in en op het werk is belangrijk en hangt in belangrijke mate af van de balans tussen factoren die energie kosten (de energievreters) en de factoren die juist energie opleveren (de energiegevers, ook wel buffers genoemd).
De voordelen van werkplezier
Werkplezier is niet alleen prettig en belangrijk voor medewerkers, maar ook goed voor het bedrijf. Werkplezier versterkt de betrokkenheid, verhoogt de kwaliteit en productie, verlaagt faalkosten en het ziekteverzuim én heeft een positieve invloed op de klantgerichtheid. In plaats van de aandacht te richten op de stressbronnen in het werk (de ‘energievreters’), is het dus ook, of wellicht nog belangrijker, om extra aandacht te besteden aan aspecten die juist energie geven. Die het werkplezier versterken.
Werkplezier is ook dé motor om het werk vol te kunnen houden én langer te willen en kunnen doorwerken. De grafimediabranche is, over het geheel beschouwd, een vergrijsde bedrijfstak. Er werken, vergeleken met het landelijk gemiddelde, veel minder jongeren en veel meer ouderen.
Knelpunt voor de grafimediabranche is de duurzame inzetbaarheid van oudere werknemers.
Het gaat daarbij niet alleen om de vraag: kunnen oudere medewerkers langer doorwerken tot hun pensioen, maar vooral ook: willen zij langer doorwerken? Werkplezier is daarom een belangrijke factor. Uiteraard niet alleen voor de oudere, maar zeker ook voor jongere medewerkers, die nog een hele loopbaan voor zich hebben. Aantrekkelijk werk en tevreden (of ‘gelukkige’) medewerkers dragen bij aan een aantrekkelijk imago van de bedrijfstak.
Kijk eens met een ‘positieve bril’ naar arbozorg
Kenmerkend voor arbozorg is de focus op het signaleren van risico’s, het behandelen van problemen en aandoeningen (curatie) en op het vermijden daarvan (preventie). Arbo gaat altijd over schadelijke invloeden, negatieve aspecten van de werksituatie. Ook in deze arbocatalogus draait het om de negatieve aspecten van de werksituatie: werkdruk, werkstress, ongewenst gedrag, agressie en geweld, pesten etc.
Laten we ons nu vooral richten op de positieve aspecten van werk. Wie wil er geen werkplezier? Alle medewerkers hebben baat bij een positieve, op groei en ontwikkeling gerichte benadering. Dus investeer in werkplezier, dat is goed voor de medewerkers én goed voor het bedrijf!
Vier het werkplezier
Kijk in bedrijven niet alleen naar de last die werkdruk geeft, maar bespreek vooral de voordelen van het ontbreken van (te) hoge werkdruk. Wat levert werkplezier de werknemer en werkgever op? En hoe zorg je samen voor zoveel mogelijk werkplezier? De focus ligt dan op wat jullie wél willen, in plaats van wat jullie niet willen. En juist dat leidt vaak tot samenwerking en constructief overleg.
Ga vooral aan de slag met zaken in het werk die energie opleveren: de ‘energiegevers’ of ‘buffers’ en gebruik de voorbeelden die worden genoemd in de officiële Arbocatalogus ‘Minder Werkstress, Meer Werkplezier’.